Mediteranska prehrana smanjuje rizik od smrti kod srčanih bolesnika


Mediteranska prehrana smanjuje rizik od smrti kod srčanih bolesnika

Izgleda da bi mediteranska prehrana mogla biti uspješnija od statina u smanjivanju rizika od prijevremene smrti kod srčanih bolesnika. Naime, nova studija je pokazala da mediteranska prehrana kod srčanih bolesnika smanjuje rizik od prijevremene smrti za 37 posto.

Ineče, prethodna istraživanja su pokazala da primjena statina, lijekova za snižavanje povišene razine kolesterola, smanjuje smrtnost za 18 posto.

Također, treba istaknuti da prehrana nije samo bitna za srčane bolesnike, naime, već ranije se pokazalo da ona ima važnu ulogu u smanjivanju rizika od dijabetesa i karcinoma.

Konzumiranje većih količina povrća, uz unos masne ribe, voća, orašastih plodova i mononezasićenih masnih kiselina, imalo je velik utjecaj na preživljavanje srčanih bolesnika.

Smatra se da bi prije uporabe lijekova trebalo pokušati promjeniti životne navike te prakticirati zdravu prehranu.

Izvor:
European Society of Cardiology PR