Konzumacija sira tijekom trudnoće povezana s boljim neurorazvojnim ishodima kod djece
Nova studija pokazala je, da kada su majke konzumirale ≥1,3 g sira dnevno tijekom trudnoće, njihovi su potomci imali značajno smanjen rizik od kašnjenja u motoričkom razvoju i neurorazvoju u dobi od 3 godine.
Fermentirana hrana povećava nutritivnu vrijednost mikrobnom fermentacijom, promičući zdravlje i utječući na neurorazvoj putem interakcije između crijeva i mozga.
Prethodne studije povezivale su majčin unos ribe, voća i vitamina s boljim razvojem potomstva. Ova studija proširuje prethodne rezultate, ističući jedinstvene prednosti sira. Sir sadrži esencijalne hranjive tvari poput proteina, cinka i triptofana, koji podržavaju neurorazvoj. Poboljšano zdravlje majčinih crijeva zbog unosa fermentirane hrane moglo bi imati koristi za razvoj fetusa, naglašavajući važnost majčine prehrane tijekom trudnoće.
Izvor:
PLoS ONE