Geni, a ne prehrana, mogu biti ključni za napadaj gihta
Premda mnogi ljudi koji pate od bolnih napadaja gihta smatraju da je prehrana glavni krivac, novo istraživanje pokazuje da DNK ima puno veću ulogu. Rezultati ove studije predstavljaju izazov za višestoljetno uvjerenje da je prehrana glavni čimbenik rizika za giht, recidivirajuće upale jednog ili više zglobova koja nastaje zbog odlaganja kristala soli mokraćne kiseline.
Istraživanje su proveli znanstvenici s Novog Zelanda koji su analizirali genetske podatke te podatke o prehrambenim navikama gotovo 17.000 ispitanika.
Znanstvenici su otkrili da je prehrana bila znatno manje važna od gena pojedinog bolesnika u odlučivanju hoće li doći do razvoja hiperuricemije.
Inače, stoljećima se prehrana smatrala glavnim čimbenikom rizika za giht, a nedavne studije upućuju na to da su određene namirnice poput mesa, školjki, alkohola i zaslađenih bezalkoholnih pića povezane s većim rizikom od gihta, a druge poput voća, povrća, malomasnih mliječnih proizvoda i kave, sa smanjenjem rizika od gihta.
No, valja istaknuti da su i druge studije također pokazale da genetika ima važnu ulogu u nastanku gihta.
Izvor:
BMJ