Zdrava biljna prehrana smanjuje rizik od gihta
Giht je upalno stanje koje zahvaća zglobove i javlja se u oko 4% ljudi. Ovo je stanje često bolno i može biti onesposobljavajuće, osim što povećava rizik od kardiometaboličkih bolesti, smrtnosti i lošeg mentalnog zdravlja.
Dokazano je da određeni prehrambeni proizvodi, uključujući alkohol, crveno meso, ribu i slatka pića, povećavaju rizik od gihta. Nasuprot tome, obrani mliječni proizvodi, kava, određeno povrće i askorbinska kiselina mogu smanjiti rizik od gihta.
Pokazalo se da zdravi obrasci prehrane, kao što su Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) i mediteranska prehrana, smanjuju rizik od gihta. Međutim, manje se zna o učincima prehrane biljnom hranom na učestalost gihta.
Nova studija pokazala je da zdrava biljna hrana bez povezanog rizika od gihta uključuje voće, povrće, orašaste plodove i mahunarke.
Također, pokazale su se dobrobiti uključivanja jaja i mliječnih proizvoda u vegetarijansku prehranu obzirom da smanjuju razinu mokraćne kiseline u serumu i, kao rezultat toga, rizik od gihta.
Izvor:
JAMA Network Open