Alergije

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 934 | Broj poruka: 5409

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12

Pitanje za dr Richtera

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darko Richter, dr. med.

08.04.2022. 11:10

AStma je nekontrolirana - to je očito. Ima stalne smetnje, unatoč terapiji. Ne misli se tu na odlaženje na kontroln eprgelede, nego na konačni rezultat - astma nije dobro kontrolirana. Vi tvrdite da od pulmologa nema dijagnoze astme, a ja vam kažem da dijete ima astmu. No, kao što vidite, tarpija koju bismo mu dali, ista je. Razlika je u pomagalu za udisanje iz pumpice. Ako Flixotide 50, 2×2 potiska uredno uzima, na Babyhaler, nema šanse da ima stalno vraćanje kriza disanja. Ako imate nedoumica, možete me posjetiti u Poliklinici DermaPlus, Kaptol 25, Zagreb. Nije reklama, već ponuda, no ja ću vam odgovoriti i na koliko godi pitanja još budete postavljali na ovom forumu.

tajana25

08.04.2022. 19:50

Poštovani!
Tako je od pulmologa našeg kod kojeg se kontroliramo nemamo dijagnozu astme već nam u svakom nalazu piše dijagnoza J40 Bronhitis,nespecificiran kao akutni ili kronični,T78.1 Ostala štetna djelovanja hrane,nesvrstana drugamo,D80 Imunodeficijencija w prevladavajućim poremećajima protutijela te na zadnjoj kontroli joj je rađen i IOSomgpstrukcija,ventolinski test pozitivan.

Darko Richter, dr. med.

10.04.2022. 11:35

Ako mu je Ventolinski test bio pozitivan, onda ima astmu. Nema se što dalje debatirati.

tajana25

10.04.2022. 22:00

Poštovani!
Hvala vam na svemu..sad barem znamo na čemu smo,ali i svakako budem tražila na kontroli da očitanje zašto nam djete nema pravilnu dijagnozu.

Darko Richter, dr. med.

11.04.2022. 10:30

Možda je dr zaključio da vi to ne želite čuti, ali je ipak dao ispravnu terapiju.

tajana25

11.04.2022. 23:20

Pa baš i ne znam po čemu bi zaključio da ne želimo znati pravu dijagnozu djeteta kad nam je u cilju da znamo točnu dijagnozu.Sada znamo na čemu smo i brzo nam je kontrola pa budemo vidjeli šta će reći..zadnja kontrola kada nam je bila rekao je da budemo vidjeli na idućoj šta ćemo po pitanju alergije na jaja

Darko Richter, dr. med.

12.04.2022. 10:50

Ma kakvo jaje. Jaje je veće prošlo, ili je u prolazu. Ne znam da li ste me dobro čuli u svezi BABYHALER-a: nikakvo drugo pomgalo, osim baš njega.

Mmaki55

05.06.2022. 09:45

Poštovani,
Dijetetu od godinu i pol dana je dijagnosticirana alergija na mlijeko i jaja (razred 2/6). Eliminirala sam mlijeko i jaja iz prehrane. Dijete je sada 2 godine staro i odbija adaptiranu formulu, a kad mu dam mlijeko i mlijecne proizvode ospe se. Blijede sitne flekice nestanu kroz par sati. Moje pitanje je, mora li dijete jesti mlijeko ili moze drugom hranom nadoknaditi kalcij?
Veliki je vec i jede sve jako dugo i ne postoji vise nacin da ga vratim na adaptirano mlijeko koje nije pio godinu dana. Hoce li mu vise stete nanijeti sto ne pije mlijeko ili da mu pomalo dajem pa da mu izbijaju tockice?

Unaprijed hvala na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

05.06.2022. 21:00

Nisam baš razumio vaš problem. Od dobi 18 mj. ima "dijagnosticiranu" alergiju na kr.mlijeko i jaje. A ne jede samo mlijeko? Što je s jajetom? Ja ne znam što je to "dijagnosticirana" alergija na nešto. Jednostavno ne znam. Jer, vi navodite neke nalaze, dosta neprecizno kao 2/6, iako ti nalazi imaju svoju brojčanu vrijednost u dvije decimale. Sam nalaz, i da je ajpreciznije naveden, nije dostatan da se od "dijagnosticirane" alergije pravi eliminacijska dijeta.
A onda, potpuno je nejasno zašto vi razlikujete adaptiranu formulu i kravlje mlijeko. To je, alergološki, jedno te isto. Kalcij je posve nebitan, jer, kalcija ima baš u svakoj hrani, i jedino što ga može smanjiti jest manjak vitamina D, a ne manjak mlijeka ili jaja u prehrani.
Recimo da moje dileme nisu bitne. Onda odgovor na vaše pitanje glasi: dijete d dijagnosticiranom alergijom na kravlje mlijeko dobiva ekstenzivni hidrolzat ili elementarno mlijeko (npr. NAN HA ili Neocate). Nema tu mjesta za adaptiranu formulu. A ako je alergija na kravlje mlijeko uminula, što je najčešće slučaj kroz nekolikko godina, onda jede dalje mlijeko, sir, jogurt, kefir itd. I za jaja postoje zamjene, npr. NoEgg,Loprofin i sl.

Thia

05.09.2022. 15:10

Poštovani,
pitat ću na ovoj temi iako pitanje nije vezano uz alergije. Naime zanima me vaše stručno mišljenje o uvođenju dohrane. Isključivo dojim i planirala sam uvesti dohranu s djetetovih navršenih 4.mjeseca života. Tako sam učinila i s prvim djetetom i sve je bilo savršeno u redu. Da li s imunološke strane ima smisla isključivo dojiti duže (do 6.mjeseca). Pitam zato jer sada imam situaciju da je starije dijete koje ide u vrtić potencijalni donosioc raznoraznih zaraza pa očekujem da će beba biti prije bolesna nego što je to bio slučaj sa starijim djetetom. Pa me čisto zanima s obzirom na tu situaciju ima li s imunološke strane ikakvog smisla isključivo dojiti do 6.mjeseca ili to ne čini nikakvu razliku ako se krene dohrana s 4.mjeseca.

Darko Richter, dr. med.

12.09.2022. 10:25

Razdoblje uvođenja dohrane je 4-6 mj. U ta 2 mjeseca nema velike razlike, malo prije ili malo poslije. Međutim, da se ne razočarate, vrtićke infekcije nisu baš strogo vezane uz trajanje isključivog dojenja. Za sada zanmo samo da da neka djeca stalno pate od vrtićkih infekcija, dok druga, u istom vrtiću imaju samo kliconoštvo, ili niti to. To je jako teško povezati s isključivim dojenjem na pojedinačnom djetetu, mada studije uvijek zaključuju ono što bi nama odgovaralo: da je isključivo dojenje 4-6 mj. zaštitno prema infekcijama. Samo, netko bi dobivao te infekcije dvaput mjesečno, a drugi jednom u 2 mjeseca, pa je zaštitnost vrlo relativna i zaviso od još mnogo drui
gih faktora. Npr., ponašanje djeteta u kolektivu: ako se liže, grize, ljubi s drugom djecom, ima više šanse da oboli, makar dio dojen punih 6 mj.

Ivaai

28.08.2023. 23:00

Postovani,
Beba od 2mjeseca, iskljucivo dojena ima osip koji se pojavio sa 2tjedna starosti i od lica se prosirio po cijelome tijelu. Prije par dana se u stolici pojavila krv. Beba se jako muci dok ima stolicu, onda kratko bude olaksanje i muci se ponovno do iduce stolice.
Molim Vas savjet, trebamo li napraviti neke nalaze ili nesto pokusati promijeniti? Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

31.08.2023. 10:10

Izgleda kao proctoclitis e lacte bovino, tj. jedan oblik alergije (ali ne one uobičajene, posredovane IgE protutijelima), koji se javlja kao reakcija na kravlje mlijeko. Kao prvo trebali biste potpuno prekinuti u vlastitoj prehrani uzimati kravlje mlijeko i sve mliječne prerađevine. Rezultati se vidi čim iz vašeg mlijeka nestanu sve elementi kravljeg mlijeka, a to je vrlo brzo, već za nekoliko dana. O osipu kojeg nisam vidio ne mogu reći mnogo, osim navođenja procjene da danas bilo koji osip u malog dojenčeta sa 70% vjerojatnosti odgovara atopijskom dermatitisu.

matmat

26.07.2024. 00:20

Postovani dr.,
javljam Vam se u vezi djeteta starog mjesec dana.
Unatrag 15 dana stolice su rijetke i sluzave kiselog mirisa te povremeno nagrizu analno podrucje sto se brzo povuce nakon mazanja djecjim kremama za guzu, a unatrag 3 dana primijetila sam niti jarkocrvene krvi u stolici. Uz to, beba cesto bljucka vece kolicine neprobavljenog mlijeka kao da se nakon podoja odredena kolicina mlijeka vraca uz zeluca, takoder ponekad imam dojam da se vracaju manje kolicine jer cujem bebu kako natrag guta. To se posebice dogada u snu, kada lezi na ledima u kreveticu.
Javila sam se pedijatrici koja nas je uputila na vadenje krvi - kks, ds, ige ukupni i mlijeko te stolicu na viruse, bakterije i parazite.

Nalazi stolice su uredni,
KKS:

(K) Leukociti * 6.8 L [1e9]/L 6.9 - 19.6
(K) Eritrociti * 3.73 [1e12]/L 2.90 - 4.10
(K) Hemoglobin * 126 g/L 90 - 144
(K) Hematokrit * 0.348 L/L 0.263 - 0.371
(K) Prosječni volumen eritrocita * 93.3 fL 82.0 - 96.9
(K) Prosječna količina hemoglobina u
eritrocitu * 33.8 H pg 28.6 - 32.9
(K) Prosječna koncentracija hemoglobina u
eritrocitima * 362 H g/L 300 - 350
(K) Raspodjela eritrocita po volumenu * 14.7 % 14.2 - 18.3
(K) Trombociti * 229 [1e9]/L 150 - 450
(K) Prosječni volumen trombocita * 10.1 fL 6.9 - 11.3
(K) Neutrofilni granulociti * 1.14 L [1e9]/L 1.90 - 5.80
(K) Limfociti * 4.65 [1e9]/L 3.50 - 7.40
(K) Monociti * 0.64 [1e9]/L 0.22 - 1.51
(K) Eozinofilni granulociti * 0.31 [1e9]/L 0 - 0.70
(K) Bazofilni granulociti * 0.03 [1e9]/L 0 - 0.20
(K) Neutrofilni granulociti * 16.8 L rel % 17 - 53
(K) Limfociti * 68.7 H rel % 32 - 68
(K) Monociti * 9.5 rel % 5 - 13
(K) Eozinofilni granulociti * 4.6 rel % 0 - 6
(K) Bazofilni granulociti * 0.4 rel % 0 - 2

Ukupni Ige <1 kU/L
Ige mlijeko <0.10 kU/L

pa Vas molim za Vase cijenjeno misljenje.

Vidim u KKS da su odredene stavke snizene/povisene, ali naravno da se ne razumijem u to pa Vas molim misljenje je li to uredan nalaz ili zahtjeva daljnu obradu i o cemu bi se moglo raditi?

Sto se tice Ige, znam da negativan nalaz ne znaci odsustvo alergije. Beba je iskljucivo dojena, ja sam, prema preporuci pedijatrice, izbacila mlijeko i mlijecne preradevine iz prehrane stoga Vas molim za savjet sto i kako dalje, hvala!

Darko Richter, dr. med.

26.07.2024. 22:40

Nedostaje podatak kolika je bila porođajna težina, a koliko važe sada. To je od svega najvažnije. U nalazima vidim samo manju do umjerenu eozinofiliju, ostalo je uredno. Moglo bi se raditi o proktokolitisu prouzročenom kravljim mlijekom, s kojim može doći u doticaj i preko dojenja, ako ga vi konzumirate. Engl. se to etiketira kao FPIAP (food protein induced allergic proctocolitis - ali treba se navikavati da alergija nije samo IgE, nego postoje još 3 tipa alergijskih reakcija, a ovaj bi se odnosio na jedan podtip tipa IV).) Dakle, prekinite mlijeko imliječne proizvode u svojoj prehrani, i stvari bi se trebale srediti kroz nekoliko dana. Ima čini mi se i GER (gastroezofagealni refluks), što bi još bilo dio šire normale ukoliko uredno ide na težini. Osigurajte da se podrigne u sredini i na kraju obroka nosajte ga pola sata nakon hranjenja i kada ga polegnete, neka bude malo poišena glava i prsni koš.

matmat

27.07.2024. 10:35

Postovani doktore, od srca Vam hvala na odgovoru!
Porodajna kilaza bila je 2850, a s mjesec dana 3900. Ja sam izbacila mlijeko i zaista primijecujem poboljsanje nakon samo cetiri dana, stolica je postala gusca i zrnata kakava je bila do unatrag 15 dana.
Molila bih Vas jos samo da mi pojasnite eozinofiliju obzirom da su vrijednosti eozinofilnih granulocita unutar referentnih vrijednosti, sto to tocno znaci i koliko je problematicno/opasno stanje za bebu?
Hvala!

Darko Richter, dr. med.

28.07.2024. 02:00

Eozinofili, čim su iznad 180-200/mm3 su povišeni. Obično se to vidi uz alergije tipa I (IgE), ali ne i uz tip IV.Da li ovoaj nalaz nešto znači, ne znam. Vjerojatno ništa. Ali, ako se pojavi alergija tipa I, a to se zna desiti kada prethodi alergija tipa IV, onda su eozinofili sastavni dio slike. Za sada, u samo jednom nalazu, ne znače ništa.

djurovic

30.08.2024. 12:55

Poštovani!

Curica od 17mj, zbog slabijeg napredovanja na težini (3. percentila) je upućena na vađenje krvi, između ostalog testiranje na alergije iz krvi:
Povišeni je bjelanjak:2.45 kU/L , ref:<0.34 klasa 2

Cijepljena je do sad kompletno, jede sve što sadrži jaja, jedino ne voli jaje u izvornom obliku, nikad nikakve alergijske reakcije, pa me zanima da li izbacimo jaja(bjelanjak) iz prehrane??

Lp

Darko Richter, dr. med.

31.08.2024. 03:00

Ako je do sada jela jaja, i nije bilo nikakvih kliničkih reakcija, onda ga treba nastaviti jesti i dalje. Možete za par mjeseci (4-6 mj.) ponoviti nalaz specifičnog IgE na bjelanjak, i najvjerojatnije će se utvrditi da je on u padu. Jer, vjerojatno je i sada u padu u odnosu na neku razinu koju niste detektirali, jer, jednostavno, jela je jaje i nije bilo razloga za činiti nalaz. Taj nalaz, ipak, znači atopiju a to je sklonost alergijama. Možda ima atopijski dermatitis, možda samo vrlo balgi, ili samo nešto sušu kožu?

matmat

11.09.2024. 11:55

Postovani doktore,
javila sam Vam se nekoliko pitanja iznad, prije mjesec i pol.
Radi se o bebi sada staroj 2,5mjeseca kod koje se od 14.dana zivota pojavljuje rijetka, vodena stolica senf boje, bez bijelih zrnaca kakva je bila do tad, a s mjesec dana se pojavljuje i krv u stolici u obiliku sitnih tockica. I Vi ste, a kasnije i gastroenterolog kojem smo upuceni, postavili sumnju na alergiju na kravlje mlijeko te sam ja izbacila mlijeko i mlijecne proizvode iz prehrane obzirom da je beba iskljucivo dojena. Zbog skracenog frenuluma i hipotonije obraza krenuli smo logopedu te radimo vjezbice orofacijalne muskulature jer se beba brzo umara u dojci i jer je nakon drugog mjeseca smanjenjo napredovanje na kilazi (PT:2850, s mjesec dana 3900, s dva i pol mjeseca 4650). Otkad radimo vjezbice refluks i bljuckanje su se smanjili, a zadnjih tjedan dana, po preporuci pedijatrice, nakon dojenja nudim joj jos svoje izdojeno mlijeko na bocicu i obicno pojede jos 40ml.

Ono sto je i dalje problem jest njezina stolica. Nakon sto sam ja izbacila mlijeko, stolica se popravila na nekih tjedan dana, bila je nesto gusca i sa zrnicma, no ubrzo ponovno postaje rijetka, vodena, senf boje, bez zrnaca, s primjesama sluzi. Obicno ima stolicu svaka tri dana, vrlo obilnu i pjenusavu, eksplozivnu. I dalje su u stolici povremeno prisutne sitne tockice krvi koje vjerojatno netko na prvu ne bi ni primijetio, no s obzirom da znam sto se dogada i ako pomnije pogeldam, vidljive su. Obzirom da je proslo 6 tjedana otkad sam ja izbacila mlijeko i mlijecne proizvode (proizvide na kojima pise da su moguci tragovi nisam), a stanje se nije popravilo zamolila bih Vas za savjet gdje grijesim. Je li potrebno izbaciti i proizvode na kojima pisu moguci tragovi ili izbaciti jos neke alergene iz moje prehrane, npr. jaja? S mjesec dana smo radili stolicu na viruse, parazite i bakterije, kks, ukupni ige i ige mlijeko, sve je bilo uredno. Molim Vas za savjet i sto raditi da se stanje popravi jer sljedeci pregled gastroenterologa imamo tek u studenom. Hvala!