Zatajivanje srca može povećati rizik od raka
Studija provedena na više od 200.000 ispitanika pokazala je da pacijenti sa zatajivanjem srca imaju veću vjerojatnost da će oboljeti od karcinoma u usporedbi s vršnjacima bez zatajivanja srca.
Studija provedena na više od 200.000 ispitanika pokazala je da pacijenti sa zatajivanjem srca imaju veću vjerojatnost da će oboljeti od karcinoma u usporedbi s vršnjacima bez zatajivanja srca.
Izgleda da sve više dokaza podupire tezu da statini, lijekovi za snižavanje povišene razine kolesterola u krvi, mogu imati ulogu u prevenciji raka. Naime, najnovija studija provedena na 87.000 pacijenata sa zatajivanjem srca pokazala je da oni pacijenti koji su uzimali statine imaju značajno smanjen rizik od razvoja raka ili umiranja od raka.
Prema rezultatima nove studije, više od 1 od 4 odrasle osobe s kardiovaskularnom bolesti (CVD) trenutno puši. Naime, 28,9 posto njih prijavilo je trenutačno pušenje. Najčešće korišteni duhanski proizvodi bile su cigarete, zatim cigare te elektroničke cigarete (82,8, 23,7, odnosno 23,3 posto).
Rezultati nove studije pokazali su da zamjena proteina životinjskog porijekla za večeru proteinima biljnog porijekla, može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti poput zatajivanja srca, srčanog udara (infarkt miokarda) i moždanog udara, za 10 posto.
Zatajivanje srca i moždani udar neobične su dijagnoze kod mlađih ljudi. No, sada je novo švedsko istraživanje pokazalo da su u porastu kod muškaraca mlađih od 40 godina, Spomenuti porast povezuje se s pretilošću i lošom tjelesnom kondicijom.
Osobe sa srčanom bolesti koje redovito jedu masnu ribu imaju manje srčanih udara, kao i moždanih udara, te imaju manju vjerojatnost od razvoja zatajivanja srca ili smrti, ukazuje analiza četiri studija.
Od početka pandemije, COVID-19 povezan je sa srčanim problemima, uključujući smanjenu sposobnost pumpanja krvi i abnormalne srčane ritmove. Sada su rezultati nove studije pokazali, da infekcija sa SARS-CoV-2 ne samo da ubija stanice srčanog mišića, nego i uništava jedinice mišićnih vlakana koje su odgovorne za kontrakciju srčanog mišića, što u konačnici može dovesti do zatajivanja srca.
Istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je da konzumiranje namirnica biljnog porijekla poput bobičastog voća i zelenog lisnatog povrća, te ograničavanje unosa namirnica bogatih zasićenim mastima, može usporiti zatajivanje srca i u konačnici smanjiti rizik od kognitivnog propadanja i demencije.
Većina hospitalizacija zbog COVID-19 može se pripisati sljedećim postojećim stanjima - pretilosti (30 posto), hipertenziji (26 posto), dijabetesu (21 posto) i zatajivanju srca (12 posto), ukazuje nova studija..
Istraživanje koje je analiziralo podatke od 1990. do 2017. godine, pokazalo je da zatajivanje srca i dalje ostaje ozbiljan zdravstveni problem diljem svijeta.