Konzumiranje ribe povezano s manjim rizikom od raka debelog crijeva
Analiza 41 studije pokazala je da osobe koje redovito jedu ribu imaju 12 posto niži rizik od razvoja ili umiranja od raka kolona i raka rektuma.
Analiza 41 studije pokazala je da osobe koje redovito jedu ribu imaju 12 posto niži rizik od razvoja ili umiranja od raka kolona i raka rektuma.
Prema mišljenju američkih znanstvenika iz Fred Hutchinson Cancer Research Center-a matične stanice mogle bi se koristiti za zaštitu tijela od štetnih učinaka kemoterapije.
Prema analizi koja je obradila podatke vezane uz incidenciju 27 karcinoma u 184 zemlje, svaki šesti karcinom uzrokovan je infekcijom koja se može liječiti ili spriječiti. Četiri glavna uzročnika navedenih infekcija su humani papillomavirus, Helicobacter pylori, hepatitis B virus i hepatitis C virus.
Analiza 53 studije pokazala je da su infekcije anorektalne regije humanim papilomavirusom (HPV) i prekancerozne lezije česte u gay i biseksualnih muškaraca, no većina njih neće napredovati do anorektalnog raka.
Studija provedena na oko 2.600 bolesnika kojima su tijekom kolonoskopije uklonjeni prekancerozni polipi pokazala je da uklanjanje prekanceroznih polipa tijekom kolonoskopije može spriječiti razvoj smrtonosnih tumora te značajno smanjiti smrtnost od raka debelog crijeva.
Studija provedena na više od 5.300 ispitanika pokazala je da žene koje jedu najmanje tri obroka ribe tjedno imaju za 33 posto manji rizik od razvoja polipa debelog crijeva te imaju i niže razine prostaglandina E2 koji je povezan s nastankom upale i karcinogenezom.
Istraživanje koje je provedeno na više od 3.000 ispitanika iz 47 zemalja pokazalo je da primjena novog antitrombotika semuloparina kod bolesnika koji su na kemoterapiji, može smanjiti rizik od stvaranja krvnih ugrušaka za 64 posto.
Rezultati dviju novih studija pokazali su da osobe kojima je dijagnosticiran rak debelog crijeva, imaju lošiju prognozu, ukoliko su pretile ili imaju dijabetes tipa 2.
Rezultati istraživanja provedenog na 5.000 žena u postmenopauzi, ukazuju da izgleda postoji veza između povišene razine šećera u krvi i većeg rizika od raka debelog crijeva u žena starije životne dobi.
Analiza 25 studija koje su uključivale gotovo 2 milijuna ispitanika pokazala je da konzumiranje hrane bogate vlaknima može smanjiti rizik od raka debelog crijeva, pogotovo ako se radi o cjelovitim žitaricama.