Kako smanjiti rizik od raka debelog crijeva


Kako smanjiti rizik od raka debelog crijeva

Godišnje se u Hrvatskoj otkrije oko 3.000 novooboljelih od raka debelog crijeva, no nažalost u više od polovine njih bolest je već proširena. Dok je u SAD-u rak debelog crijeva drugi vodeći uzrok smrti od raka.

Rak debelog crijeva, mogao bi uskoro, umjesto raka prostate i raka dojke, biti vodeći uzrok smrti od raka u muškaraca i žena.

Rak debelog crijeva se u velikoj mjeri može spriječiti ranim probirom i otkrivanjem.

Na sljedeće načine može se smanjiti rizik od raka debelog crijeva:

  • Ukoliko imate normalni rizik od raka debelog crijeva, odazovite se preventivnim pregledima u dobi od 50 i više godina. Ako ste pak izloženi većem riziku od raka debelog crijeva, obzirom na osobnu ili obiteljsku povijest raka debelog crijeva, drugih karcinoma ili upalne bolesti crijeva, razgovarajate sa svojim liječnikom o preventivnom pregledu prije 50. godine.
  • Jedite hranu bogatu vlaknima (voće, povrće, grah, cjelovite žitarice, orahe i dr.), barem 25 do 30 grama svaki dan. Također, trebate prakticirati prehranu sa malo masti. Naime, rak debelog crijeva je povezan s prehranom bogatom zasićenim mastima. Svakako jedite namirnice koje sadrže folnu kiselinu poput lisnatog zelenog povrća.
  • Ako konzumirate alkohol, konzumirajte ga u umjerenim količinama. Prestanite pušiti. Poznato je da je kombinacija alkohola i duhana povezana s rakom debelog crijeva, te drugim karcinomima probavnog sustava.
  • Budite fizički aktivni, vježbajte najmanje 20 minuta 3 do 4 puta tjedno. Čak i umjerena tjelovježba poput hodanja i rada u vrtu može pomoći u smanjenju rizika od raka debelog crijeva.
  • Održavajte zdravu tjelesnu težinu. Pretilost može povećati rizik od raka debelog crijeva.
  • Obavijestite svojeg liječnika ukoliko uočite trajne smetnje poput krvi u stolici, promjene u radu crijeva, gubitka tjelesne težine, stolice suženije nego inače, bolova u trbuhu ili drugih probavnih tegoba.

Izvor:
MZ RH, University of California, Los Angeles PR