Zdrava prehrana može smanjiti rizik od raka gušterače
Američko istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 500.000 ispitanika u dobi od 50 do 71 godine, pokazalo je da su osobe koje zdravo jedu izložene 15 posto manjem riziku od razvoja raka gušterače.
Tako se smatra da konzumiranje voća, povrća i cjelovitih žitarica, te ograničavanje unosa šećera, alkohola i nezdravih masti, može pomoći u smanjivanju rizika od raka gušterače.
Inače, osim prehrane, postoje i drugi promjenjivi čimbenici rizika za rak gušterače, kao što su pretilost, dijabetes tipa 2, pušenje i pretjerana konzumacija alkohola.
Također, treba spomenuti da je veza između prehrane i raka gušterače bila izraženija u muškaraca s prekomjernom tjelesnom težinom nego u muškaraca s normalnom tjelesnom težinom.
Jednako tako, treba reći da rak gušterače obično smrtonosan, te da je njegova učestalost u porastu.
Izvor:
Journal of the National Cancer Institute