Zaslađeni napitci udvostručuju rizik od raka debelog crijeva u mlađih žena
Učestalost raka debelog crijeva među mladim Amerikancima je u porastu, a novo istraživanje ukazuje da bi prevelika konzumacija zaslađenih napitaka mogla biti odgovorna za to - barem što se tiče žena. Naime, pokazalo se da žene koje piju dva ili više zaslađenih napitaka dnevno, imaju dva puta veći rizik od razvoja raka debelog crijeva prije 50. godine života.
Pored dobro poznatih štetnih metaboličkih i zdravstvenih posljedica pića zaslađenih šećerom, ovo istraživanje dodalo je još jedan razlog za izbjegavanje spomenutih pića, ističu stručnjaci. Inače, ovo istraživanje pratilo je više od 95.000 žena tijekom 24 godine.
Smatra se, da je smanjivanje konuzmacije zaslađenih napitaka ili njihova zamjena zdravijim pićima, najbolji izbor za dugoročno zdravlje.
Pretpostavlja se, da ljudi koji konzumiraju zaslađena pića vjerojatnije imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili pretilost te imaju dijabetes tipa 2, što sve može povećati rizik za rani rak debelog crijeva. Jednako tako, kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze u tim pićima također može sam potaknuti razvoj raka debelog crijeva.
Izvor:
Gut