Prehrana bogata ugljikohidratima povezana s ponovnom pojavom raka debelog crijeva
Nova studija pokazala je da su bolesnici s rakom debelog crijeva u poodmaklom stadiju (stadij III) izloženi većem riziku od ponovne pojave raka (recidiva) ili smrti, ukoliko je njihova prehrana bogata ugljikohidratima.
Naime povećanje rizika odnosi se na konzumiranje namirnica s većim glikemijskim opterećenjem poput kruha, krumpira, raznih pekarskih proizvoda i dr..
Inače neke prethodne studije pokazale su da sjedalački način života i pretilost mogu povećati rizik od ponovne pojave raka debelog crijeva i smrti.
Prema mišljenju stručnjaka, rezultati ove studije mogli bi biti u vezi s rezultatima prethodnih studija, obzirom da osobe koje konzumiraju ugljikohidrate u većim količinama često imaju i prekomjernu tjelesnu težinu.
Također, treba podsjetiti da postojeće preporuke za oboljele od raka debelog crijeva, preporučaju održavanje zdrave tjelesne težine, povećanje tjelesne aktivnosti, prakticiranje zdrave prehrane te ograničeno konzumiranja šećera.
Izvor:
Journal of the National Cancer Institute