Povišene razine šećera u krvi mogu povećati rizik za Alzheimerovu bolest


Povišene razine šećera u krvi mogu povećati rizik za Alzheimerovu bolest

Američko istraživanje provedeno na 124 ispitanika u dobi od 47 do 68 godina, pokazalo je da povišene razine šećera u krvi mogu povećati rizik za Alzheimerovu bolest.

Prethodna istraživanja ukazivala su da bi dijabetes mogao biti čimbenik rizika za Alzheimerovu bolest.

Osobe s Alzheimerovom bolesti pokazuju smanjeni metabolizam mozga u određenim područjima mozga. Sličan obrazac smanjenog metabolizma u istim dijelovima mozga uočen je tijekom ovog istraživanja u osoba s povišenim razinama šećera u krvi.

Inače, poznati čimbenici rizika koji doprinose razvoju Alzheimerove bolesti su životna dob i određeni geni, no također se smatra da povišeni krvni tlak, povišeni kolesterol, te dijabetes mogu povećati rizik od Alzheimerove bolesti.

Izvor:
Neurology