Odgovarajućom prehranom može se smanjiti rizik od gubitka vida u starosti
Nova studija pokazala je da među ljudima koji imaju genetsku sklonost prema senilnoj makularnoj degeneraciji, osobe koje su konzumirale veće količine cinka, beta karotena, luteina, zeaksantina ili omega-3 masnih kiselina, imaju manji rizik od razvoja bolesti.
Inače senilna makularna degeneracija je česta te čini oko polovicu svih slučajeva sljepoće u razvijenim zemljama. Češće se javlja u žena.
Postoje dva oblika senilne makularne degeneracije - suhi i vlažni. Suhi oblik senilne makularne degeneracije je češći, razvija se vrlo sporo, te uzrokuje postupni gubitak centralnog vida. Dok vlažni oblik senilne makularne degeneracije javlja se u oko 10 posto bolesnika sa senilnom makularnom degeneracijom, razvija se brzo i uzrokuje gubitak vida.
Poznato je da najmanje dvije varijacije gena povisuju rizik za razvoj makularne degeneracije. Jedna od varijacija, tzv. CFH, povećava rizik od makularne degeneracije i do 11 puta, a druga, LOC387715S, i do 15 puta.
Stoga bi prema mišljenju liječnika mlađim osobama koje imaju sklonost k razvoju makularne degeneracije trebalo pružiti određene prehrambene savjete kako bi se smanjio rizik od razvoja bolesti.
Dobar izvor cinka su oštrige, crveno meso, orašasti plodovi i mahunarke. Masna riba jedan je od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina, dok se beta karoten nalazi u mrkvi, slatkom krumpiru te ostalom povrću i voću.
Lutein i zeaksantin mogu se naći u velikim količinama u jajima i zelenom lisnatom povrću.
Izvor:
Archives of Ophthalmology