Ljubitelji ledenog čaja izloženi većem riziku od razvoja bubrežnih kamenaca


Ljubitelji ledenog čaja izloženi većem riziku od razvoja bubrežnih kamenaca

Istraživanje koje su proveli američki znanstvenici iz Loyola University Medical Center-a pokazalo je da ljudi koji piju ledeni čaj mogu sebe izložiti većem riziku za razvoj bolnih bubrežnih kamenaca.

Naime popularni ljetni napitak sadrži visoke razine oksalata, kemijskog spoja koji ima ulogu u stvaranju malih kristala od minerala i soli koji se nalaze u mokraći. Iako su ti mali kristali bezopasni, oni tokom vremena mogu postati veći te mogu ugroziti zdravlje.

Za osobe koje su sklone razvoju kalcijskih bubrežnih kamenaca, najčešćeg oblika bubrežnih kamenaca, ledeni čaj je jedan od najgorih mogućih izbora napitka, ističu znanstvenici.

Inače, dehidracija, usljed nedovoljnog unosa tekućine, najčešći je uzrok bubrežnih kamenaca, a konzumiranje ledenog čaja može povećati rizik za to stanje.

Obično se tijekom ljetnih mjeseci savjetuje ljudima da piju više tekućine, a veliki broj ljudi izabire ledeni čaj obzirom da on sadrži malo kalorija te ima bolji okus od vode, no nažalost, njegovim izborom povećava se rizik od bubrežnih kamenaca.

Poznato je da se bubrežni kamenci četiri puta češće javljaju u muškarace nego u žena, a nakon 40. godine taj se rizik za muškarce značajno povećava. Jednako tako, žene u postmenopauzi koje imaju niske razine estrogena te žene kojima su uklonjeni jajnici, izložene su većem riziku od razvoja bubrežnih kamenaca.

Kako bi se smanjio rizik od bubrežnih kamenaca izuzetno je bitno da se pije dovoljno tekućine. Iako je pitka voda najbolji izbor, i limunada je također dobra opcija, obzirom da citrati inhibiraju rast bubrežnih kamenaca.

Izvor:
Loyola University Health System PR