Hrana s visokim udjelom dodanog šećera može povećati izglede za bubrežne kamence
06.08.2023. 13:07
06.08.2023. 12:56
| Frontiers in Nutrition | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.
Postoji dugačak popis razloga za izbjegavanje hrane s visokim udjelom šećera, a nova studija dodaje još jedan razlog: bubrežni kamenci. Naime, pokazalo se da među više od 28.000 odraslih osoba, one s većim unosom dodanih šećera u svojoj prehrani, imaju veću vjerojatnost da će imati bubrežne kamence.
Ljudi u skupini koja je konzumirala najviše šećera imali su 39% veću vjerojatnost da su imali bubrežne kamence u usporedbi s onima koji su konzumirali najmanje šećera.
Također, valja spomenuti, da su neke od zdravstvenih posljedica povezanih s prehranom s puno šećera - poput pretilosti i dijabetesa tipa 2 - isto tako čimbenici rizika za bubrežne kamence.
Inače, bubrežni kamenci su česti i pogađaju oko 10 posto ljudi.
Izvor:
Frontiers in Nutrition