30.04.2024. 22:0429.01.2011. 16:50
| Mr. sc. Dean Delić, dr. med. | Cybermed d.o.o.
Čimbenici koji povećavaju rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca su sljedeći:
Osobna ili obiteljska povijest bolesti bubrežnih kamenaca - Ako netko u vašoj obitelji ima bubrežne kamence, veća je vjerojatnost da ćete ih dobiti i vi. Ukoliko ste već imali jedan ili više bubrežnih kamenaca, rizik da kod vas nastane novi kamenac je povećan.
Odrasla dob - Bubrežni kamenci najčešće nastaju u odraslih osoba starih 40 i više godina, ali bubrežni kamenci se mogu pojaviti u bilo kojoj dobi.
Muški spol - Kod muškaraca se bubrežni kamenci stvaraju češće.
Dehidracija - Ako svaki dan ne pijete dovoljno vode, povećava se rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca. Ljudi koji žive u vrućem podneblju i koji se jako znoje trebaju piti više vode nego drugi ljudi.
Prehrana - Ako jedete hranu bogatu bjelančevinama, solju ili šećerom, kod vas je rizik od stvaranja nekih vrsta bubrežnih kamenaca povećan.
Pretilost - Visoki indeks tjelesne mase (ITM), povećani opseg struka i povećana tjelesna težina povezani su s povećanim rizikom od nastanka bubrežnih kamenaca.
Probavne bolesti i kirurški zahvat - Želučana premosnica, upalna bolest crijeva ili kronični proljev mogu izazvati promjene u probavnom procesu i utjecati na apsorpciju kalcija te tako povećati razinu tvari koje stvaraju kamence u vašoj mokraći.
Druga medicinska stanja - Bolesti i stanja koja mogu povećati rizik od nastanka bubrežnih kamenaca su renalna tubularna acidoza, cistinurija, hiperparatiroidizam i neke infekcije urinarnog trakta.
Osobe s dijabetesom tipa 2 koje se liječe određenom skupinom lijekova imaju značajno manji rizik od razvoja bubrežnih kamenaca. Naime, radi se o skupini lijekova znanoj kao inhibitori kotransportera natrija i glukoze 2 (SGLT2) koji uključuju beksagliflozin, kanagliflozin, dapagliflozin i empagliflozin.
06.08.2023. 13:0706.08.2023. 12:56
| Frontiers in Nutrition | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.
Postoji dugačak popis razloga za izbjegavanje hrane s visokim udjelom šećera, a nova studija dodaje još jedan razlog: bubrežni kamenci. Naime, pokazalo se da među više od 28.000 odraslih osoba, one s većim unosom dodanih šećera u svojoj prehrani, imaju veću vjerojatnost da će imati bubrežne kamence.