Konzumiranje voća i povrća smanjuje rizik od pretilosti


Konzumiranje voća i povrća smanjuje rizik od pretilosti

Konzumiranje većih količina voća i povrća ne samo da je dobro za zdravlje nego smanjuje i rizik od pretilosti za gotovo pola, ukazuje studija provedena u Španjolskoj na više od 16.000 odraslih osoba. Smatra se da je biljna prehrana povezana sa znatno nižim rizikom od razvoja pretilosti. Jednako tako, preporuča se prebacivanje na prehranu bogatu biljnim namirnicama te smanjenje unosa namirnica životinjskog porijekla.

U usporedbi s onima koji su jeli najmanje voća i povrća, oni koji su jeli najviše voća i povrća imali su 43 posto manji rizik od pretilosti.

Valja istaknuti da su ovi rezultati bili neovisni o drugim čimbenicima rizika za pretilost kao što su spol, dob, konzumacija alkohola, obiteljska povijest pretilosti, pušenje, trajanje spavanja i tjelesna aktivnost.

Izvor:
European Congress on Obesity 2017