Konzumiranje ribe povezano s manjim rizikom od raka debelog crijeva


Konzumiranje ribe povezano s manjim rizikom od raka debelog crijeva

Analiza 41 studije pokazala je da osobe koje redovito jedu ribu imaju 12 posto niži rizik od razvoja ili umiranja od raka kolona i raka rektuma.

Inače debelo crijevo dijeli se na četiri dijela - slijepo crijevo (cekum) s crvuljkom (apendiks); uzlazno, poprečno, silazno i sigmoidno obodno crijevo (kolon); ravno crijevo (rektum) i analni kanal.

Znanstvenici ističu da ne treba zaboraviti temperaturu na kojoj se priprema riba, jer poznato je da pržena riba i riba s roštilja, mogu kao i prženo meso, povećati rizik od raka debelog crijeva.

Zaštitni učinak povezan s konzumiranjem ribe bio je jači za rak rektuma nego za rak kolona.

Naime osobe koje su jele ribu u većim količinama imale su 21 posto manji rizik od razvoja raka rektuma. Inače učestalost raka rektuma manja je od učestalosti raka kolona.

Prema mišljenju znanstvenika, ako je konzumiraje ribe uistinu odgovorno za smanjenje rizika od raka debelog crijeva, dodatnu korist po zdravlje mogu dati i omega-3 masne kiseline, koje se mogu naći u ribi poput lososa, tune i sardine.

Izvor:
American Journal of Medicine