Kokosovo ulje povisuje razinu lošeg kolesterola
Povišena razina lipoproteina niske gustoće (LDL) ili lošeg kolesterola poznati je čimbenik rizika za razvoj kardiovaskularne bolesti, uključujući srčanu bolest, hipertenziju i moždani udar. Suprotno uvriježenom mišljenju da kokosovo ulje može pogodovati kardiovaskularnom zdravlju, analiza 16 istraživanja pokazala je da je konzumacija kokosovog ulja povezana s višom razinom LDL-a i ukupnom razinom kolesterola.
Inače, kokosovo je ulje bogato zasićenim mastima što može povisiti serumske koncentracije kolesterola, unatoč raznim studijama o njegovim zdravstvenim prednostima.
Rezultati su pokazali da konzumiranje kokosa značajno povisuje razinu LDL-kolesterola za 10,47 mg/dL. Naime, uzimanje 3 do 4 žlice kokosovog ulja dnevno bilo je povezano s povišenjem razine LDL-a za oko 10 mg/dL ili za oko 9 posto serumske razine LDL-a.
Povišena razina LDL-a može za posljedicu imati razvoj ateroskleroze koja je glavni uzrok srčanog udara i moždanog udara. Također, treba podsjetiti da zdrava prehrana može smanjiti rizik od srčane bolesti i moždanog udara.
Izvor:
Circulation