Kokosovo ulje povisuje razinu lošeg kolesterola


Kokosovo ulje povisuje razinu lošeg kolesterola

Povišena razina lipoproteina niske gustoće (LDL) ili lošeg kolesterola poznati je čimbenik rizika za razvoj kardiovaskularne bolesti, uključujući srčanu bolest, hipertenziju i moždani udar. Suprotno uvriježenom mišljenju da kokosovo ulje može pogodovati kardiovaskularnom zdravlju, analiza 16 istraživanja pokazala je da je konzumacija kokosovog ulja povezana s višom razinom LDL-a i ukupnom razinom kolesterola.

Inače, kokosovo je ulje bogato zasićenim mastima što može povisiti serumske koncentracije kolesterola, unatoč raznim studijama o njegovim zdravstvenim prednostima.

Rezultati su pokazali da konzumiranje kokosa značajno povisuje razinu LDL-kolesterola za 10,47 mg/dL. Naime, uzimanje 3 do 4 žlice kokosovog ulja dnevno bilo je povezano s povišenjem razine LDL-a za oko 10 mg/dL ili za oko 9 posto serumske razine LDL-a.

Povišena razina LDL-a može za posljedicu imati razvoj ateroskleroze koja je glavni uzrok srčanog udara i moždanog udara. Također, treba podsjetiti da zdrava prehrana može smanjiti rizik od srčane bolesti i moždanog udara.

Izvor:
Circulation