Dodaci vitamina B ne utječu na rizik od raka debelog crijeva
Dosadašnje studije, koje su proučavale učinak B vitamina na rak debelog crijeva, pokazale su različite rezultate, no najnovija studija pokazala je da B vitamini, uključujući folnu kiselinu (B9), vitamin B6 i vitamin B12, niti povećavaju, niti smanjuju, rizik od raka debelog crijeva.
Naime, neke prethodne studije ukazivale su da dodaci vitamina B, posebice folna kiselina, mogu povećati rizik od razvoja prekanceroznih lezija (adenoma), dok su druge studije tvrdile da dodaci vitamina B štite od raka debelog crijeva.
Stoga su znanstvenici odlučili da na više od 5.400 žena starije životne dobi, istraže učinak dodataka vitamina B, koji sadrži kombinaciju folne kiselina te vitamina B6 i B12, na rizik od raka debelog crijeva.
Pokazalo se da visoke doze folne kiseline ne povećaju, no ni ne smanjuju, rizik od raka debelog crijeva.
Inače, ne preporuča se uzimanje dodataka prehrani za sprječavanje razvoja karcinoma.
Poznato je da se rizik od raka debelog crijeva može smanjiti ograničavanjem konzumiranja crvenog i prerađenog mesa, konzumiranjem voća i povrća, tjelesnom aktivnošću, skidanjem suvišnih kilograma te probirom za rak debelog crijeva u osoba starijih od 50 godina.
Izvor:
Journal of the National Cancer Institute.