Visokokalorična hrana povećava rizik od raka kod žena
Žene koje jednu veće količine visokokalorične hrane izložene su nešto većem riziku od razvoja karcinoma koji su povezani s pretilošću, čak i ako su ostale mršave, ukazuje nova studija u kojoj je sudjelovalo više od 92.000 žena.
Žene koje su više konzumirale visokokaloričnu hranu imale su u odnosu na žene koje su konzumirale niskokaloričnu hranu 10 posto veći rizik od karcinoma koji je povezan s pretilošću.
Karcinomi koji su povezani s pretilošću su rak dojke, rak debelog crijeva, rak jajnika, rak bubrega i rak endometrija.
Općenito gledano, u visokokaloričnu hranu se ubrajaju prrocesirane namirnice, brza hrana (fast food) i slatkiši.
Smatra se da su rezultati ove studije još jedan dodatan dokaz da treba više konzumirati namirnice biljnog porijekla koje su bogate vlaknima, vitaminima i drugim hranjivim tvarima.
Izvor:
Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics