Trešnje mogu smanjiti rizik od napadaja akutnog gihta
Studija provedena u SAD-u na 633 bolesnika s gihtom, čija je prosječna dob bila 54 godine, pokazala je da su bolesnici koji su jeli trešnje dva dana, imali 35 posto manji rizik od napadaja akutnog gihta nego bolesnici koji nisu jeli trešnje.
Jednako tako, pokazalo se da je rizik od napadaja gihta bio 75 posto manji, kada je konzumiranje trešanja kombinirano s alopurinolom, lijekom koji blokira proizvodnju mokraćne kiseline, nego kada nisu konzumirane trešnje ili nije uzimana terapija.
Prethodne studije pokazale su da proizvodi od trešanja mogu sniziti razinu urata te da imaju protuupalna svojstva, a time možda i potencijal da smanje bol uzrokovanu gihtom.
Također, treba pripomenuti da uz trešnje, i ekstrakt trešnje može smanjiti rizik od napadaja akutnog gihta.
Izvor:
Arthritis & Rheumatism