SZO: Procesirano meso može uzrokovati rak


SZO: Procesirano meso može uzrokovati rak

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) upozoravaju da procesirano meso poput šunke, kobasica, salame i slanine, može uzrokovati rak. Stoga bi ono moglo biti uvršteno na listu smrtonosnih karcinogena na kojoj se već nalaze duhan i azbest.

Naime, analiza više od 800 studija je pokazala da svakodnevno konzumiranje 50 grama procesiranog mesa povećava rizik od raka debelog crijeva za 18 posto.

Također, treba spomenuti da je crveno meso klasificirano kao mogući karcinogen. No, treba istaknuti da crveno meso ima i hranjivu vrijednost, te je glavni izvor željeza, cinka i vitamina B12.

Smatra se da se konzumacija crvenog mesa treba ograničiti, te da treba izbjegavati konzumaciju procesiranog mesa. Naravno, izuzetno je bitna konzumacija namirnica koje su bogate vlaknima, kao i kontrola tjelesne težine i tjelesna aktivnost, te ograničenje konzumacije alkohola.

Izvor:
SZO