Otkrivena povezanost između rizika od razvoja raka debelog crijeva i upalnog potencijala prehrane


Otkrivena povezanost između rizika od razvoja raka debelog crijeva i upalnog potencijala prehrane

Rezultati nove studije provedene u Španjolskoj ukazuju na povezanost između rizika od razvoja raka debelog crijeva i upalnog potencijala prehrane. Naime, osobe koje su prakticirale tzv. upalnu prehranu imale su gotovo dvostruko veći rizik od razvoja raka debelog crijeva.

Upalnu prehranu obično karakterizira konzumacija rafiniranih ugljikohidrata, crvenog i prerađenog mesa te zasićenih ili trans masti. Dok u antioksidacijskoj prehrani prevladava konzumacija povrća, mahunarki, voća i orašastih plodova.

Prema mišljenju stručnjaka, za smanjenje rizika od raka debelog crijeva, izuzetno je bitno da se ljudi odmaknu od proupalne prehrane te da prakticiraju mediteransku prehranu koja je bogata voćem i povrćem, orašastim plodovima, cjelovitim žitaricama i zdravim uljima, kao što je maslinovo ulje.

Izvor:
Nutrients