Nitrati u mesu povezani s rizikom od manije
Izgleda da su nitrati, kemijski spojevi koji se koriste za konzerviranje i očuvanje mesa, povezani s većim rizikom od razvoja poremećaja raspoloženja znanog kao manija. Naime, pokazalo se da su osobe koje su bile hospitailzirane zbog manije (hiperaktivnost, euforija i nesanica) imale 3,5 puta veću vjerojatnost da su konzumirale meso koje sadrži nitrate.
Inače, manije se obično javlja u ljudi s bipolarnim poremećajem, no također se može pojaviti i kod shizoafektivnog poremećaja. Manija može uključivati deluzije te doveti do opasnog rizičnog ponašanja.
Valja istaknuti da ovo istraživanje ne dokazuje da nitrati koji se nalaze u hrani uzrokuju maniju, nego samo ukazuje na njihovu povezanost.
Također, smatra se da povremeno konzumiranje suhomesnatih proizvoda vjerojatno neće izazvati maničnu epizodu u većine ljudi.
Izvor:
Molecular Psychiatry