Namirnice bogate vlaknima pomažu u smanjivanju rizika od raka i srčane bolesti


Namirnice bogate vlaknima pomažu u smanjivanju rizika od raka i srčane bolesti

Rezultati nove studije pokazali su da konzumiranje namirnica koje su bogate vlaknima poput žitarica, povrća i voća smanjuje rizik od ranog umiranja od raka debelog crijeva, srčane bolesti, moždanog udara te dijabetesa tipa 2 za 16 do 24 posto.

Jednako tako, pokazalo se da se za svakih dodatnih 8 grama orehrambenih vlakana rizik od gore spomenutih bolesti smanjuje za 5 do 27 posto.

Inače, zdravstvene prednosti konzumiranja namirnica koje su bogate vlaknima poznate su više od 100 godina.

Također, pronađeno je malo dokaza da je konzumiranje većih količina prehrambenih vlakana rizično po zdravlje.

Čak i za osobe koje nisu nikad ranije konzumirale prehrambena vlakna, nikad nije kasno da počnu s njihovim konzumiranjem.

Izvor:
The Lancet