Može li nedostatak željeza povećati rizik od srčane bolesti?
Željezo je vitalno za zdravlje, a premalo željeza u prehrani može dovesti do razvoja srčane bolesti, ukazuje nova studija. Procjenjuje se da bi se oko 1 od 10 novih slučajeva srčane bolesti kod ljudi u srednjoj životnoj dobi moglo spriječiti ako prehranom unose dovoljne količine željeza.
Ovo istraživanje ukazuje da bi nedostatak željeza mogao biti prikladna meta za preventivne mjere u općoj populaciji te provođenje kliničkih ispitivanja koja istražuju djelotvornost nadoknade željeza kod osoba s funkcionalnim nedostatkom željeza.
Veza između nedostatka željeza i srčane bolesti nije jasna. No željezo je bitno za ravnotežu u tijelu i energetski metabolizam, što bi moglo biti potencijalna veza, ističu stručnjaci.
Ljudi koji imaju nedostatak željeza obično ne unose dovoljno minerala u svoju prehranu ili ne mogu preraditi željezo koje dobiju. Namirnice bogate željezom uključuje crveno meso; perad; jaja; plodove mora; povrće poput špinata i slatkog krumpira te grah. Drugi dobri izvori uključuju obogaćeni kruh i tjesteninu te voće poput jagoda i lubenice.
Inače, neke ranije studije pokazale su da intravenozno davanje željeza može poboljšati simptome, funkciju i kvalitetu života kod pacijenata sa zatajivanjem srca i nedostatkom željeza.
Izvor:
ESC Heart Failure