Može li konzumiranje kakaa spriječiti Alzheimerovu bolest?


Može li konzumiranje kakaa spriječiti Alzheimerovu bolest?

Američki znanstvenici s Icahn School of Medicine otkrili su da ekstrakt kakaa, lavado, može smanjiti ili spriječiti oštećenje živaca koje se može naći u pacijenata s Alzheimerovom bolesti. Što znači da se kognitivno propadanje tipično za Alzheimerovu demenciju može spriječiti.

Ekstrakt kakaa, lavado, bogat je polifenolima, antioksidansima koji se također nalaze u voću i povrću. Neka prethodna istraživanja pokazala su da konzumiranje namirnica bogatim polifenolima može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti.

Zahvaljujući rezultatima ovog istraživanja, koje je provedeno na miševima s Alzheimerovom bolesti, mogli bi se razviti novi lijekovi pomoću kojih bi se mogla spriječiti i liječiti Alzheimerova bolest.

Tijekom ovog istraživanja pokazalo se da lavado smanjuje stvaranje Aβ oligomera u mozgu miševa, te smanjuje oštećenje sinapsi. Inače, Aβ oligomeri aktiviraju upalni odgovor koji za posljedicu ima oštećenje vlastitih stanica mozga.

Izvor:
Journal of Alzheimer’s Disease