Konzumiranje zaslađenih napitaka povezano s rizikom od raka endometrija


Konzumiranje zaslađenih napitaka povezano s rizikom od raka endometrija

Američko istraživanje provedeno na više od 23.000 žena pokazalo je da žene koje redovito konzumiraju zaslađene napitke imaju veći rizik od razvoja estrogen ovisnog raka endometrija (tip I) nakon menopauze.

Estrogen ovisan rak endometrija je najčešći tip raka endometrija. Inače, rak endometrija je također poznat i pod nazivom rak maternice. U većine žena rak endometrija se razvija nakon 55 godine života. Na sreću, većina karcinoma endometrija se dijagnosticira u početnom stadiju, kada jednogodišnja stopa preživljavanja iznosi oko 92 posto. Za karcinome koji nisu metastazirali petogodišnja stopa preživljavanja iznosi 95 posto, dok za karcinome koji su se proširili na udaljene organe iznosi 23 posto.

Rezultati istraživanja nisu iznenađujući obzirom da su prethodna istraživanja pokazala da konzumiranje zaslađenih napitaka povećava rizik od pretilosti, a zna se da pretile žene imaju više razine estrogena i inzulina, za koje se zna da su čimbenici rizika za rak endometrija.

Izvor:
Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention