Konzumiranje voća i povrća može u žena smanjiti rizik od raka mokraćnog mjehura
Rezultati nove studije ukazuju da žene povećanjem konzumiranja voća i povrća mogu smanjiti rizik od razvoja invazivnog raka mokraćnog mjehura.
Voće i povrće sadrži više hranjivih tvari, fitokemikalije, kao i antioksidanse koji mogu štiti od raka.
Žene koje su najviše konzumirale žuto-narančasto povrće imale su 52 posto manji rizik od razvoja invazivnog raka mokraćnog mjehura u odnosu na žene koje su ga najmanje konzumirale.
Jednako tako, pokazalo se da su žene koje su najviše konzumirale vitamine A, C i E imale najmanji rizik od razvoja raka mokraćnog mjehura.
Nažalost, konzumiranje voća i povrća nije imalo utjecaj na smanjivanje rizika od raka mokraćnog mjehura u muškaraca.
Inače, rak mokraćnog mjehura se tri puta češće javlja u muškaraca, a obično je u pitanju rak prijelaznog epitela. Glavni čimbenik rizika za rak mokraćnog mjehura je pušenje, koje je odgovorno za više od 50 posto novih slučajeva.
Rak mokraćnog mjehura se može razviti u bilo kojoj dobi, no ipak se najčešće javlja u starijih osoba. Ukoliko se dijagnosticira u početnoj fazi bolesti, može se izliječiti.
U više od 40 posto slučajeva rak mokraćnog mjehura recidivira na istom ili drugom dijelu mokraćnog mjehura.
Izvor:
The Journal of Nutrition