Konzumiranje više vlakana podržava rast dobrih bakterija i štiti od crijevnih infekcija


Konzumiranje više vlakana podržava rast dobrih bakterija i štiti od crijevnih infekcija

Skupina bakterija pod nazivom Enterobacteriaceae, uključujući Klebsiellu pneumoniae, Shigellu, E. coli i druge, prisutna je u niskim razinama kao dio zdravog ljudskog crijevnog mikrobioma. No, njihove povišene razine, uzrokovane, na primjer, povećanom upalom u tijelu ili konzumacijom kontaminirane hrane, mogu dovesti do bolesti.

Među zaštitnim vrstama crijevnih bakterija značajna je skupina bakterija pod nazivom Faecalibacterium, koje proizvode korisne spojeve koji se nazivaju kratkolančane masne kiseline razgradnjom vlakana u hrani koju jedemo.

Znanstvenici sugeriraju da unos više prehrambenih vlakana u našoj prehrani može podržati rast dobrih bakterija i istisnuti loše kako bi se značajno smanjio rizik od bolesti. Prema njihovom mišljenju, ono što jedemo potencijalno vrlo važno u kontroli vjerojatnosti infekcije s nizom bakterija. Naime, konzumirajući vlakna u hrani poput povrća, graha i cjelovitih žitarica, mogu se osigurati sirovine za crijevne bakterije za proizvodnju kratkolančanih masnih kiselina, spojeva koji nas mogu zaštititi od patogenih bakterija.

S višim stopama rezistencije na antibiotike, dostupno nam je manje mogućnosti liječenja. Stoga je najbolji pristup spriječiti pojavu infekcija, a to možemo učiniti tako da smanjimo mogućnosti razvoja obakterija koje uzrokuju bolesti u našim crijevima.

Izvor:
Nature Microbiology