Konzumiranje procesiranog crvenog mesa povezano sa zatajivanjem srca
Istraživanje provedeno u Švedskoj na 37.035 muškaraca u dobi od 45 do 79 godina, pokazalo je da konzumiranje procesiranog crvenog mesa povećava rizik od potencijalno smrtonosnog zatajivanja srca u muškaraca.
Inače, u procesirano meso se ubrajaju kobasice, hrenovke, hladni naresci, paštete i dr.
Rizik od zatajivanja srca bio je u ljubitelja procesiranog crvenog mesa, koji su konzumirali 75 ili više grama dnevno, 28 posto veći.
Za svakih dodatnih 50 grama procesiranog mesa dnevno, rizik od zatajivanja srca se povećava za 8 posto, a rizik od smrti usljed zatajivanja srca za 38 posto.
Za smanjivanje rizika od zatajivanja srca i drugih kardiovaskularnih bolesti preporuča se izbjegavanje konzumiranja procesiranog crvenog mesa, te ograničenje konzumiranja neprocesiranog crvenog mesa na jedan ili dva obroka tjedno. Također, preporuča se prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, peradi i ribom.
Izvor:
Circulation: Heart Failure