Konzumiranje kave smanjuje rizik od razvoja žučnih kamenaca
Izgleda da su osobe koje više piju kavu izložene manjem riziku od razvoja žučnih kamenaca, ukazuje studija u kojoj je sudjelovalo 104.493 ispitanika. Naime, osobe koje su pile više od šest šalica kave dnevno, imale su 23 posto manji rizik od razvoja simptomatskih žučnih kamenaca u odnosu na osobe koje uopće nisu pile kavu.
Konzumiranje jedne dodatne šalice kave dnevno bilo je povezano s 3 posto manjim rizikom od razvoja žučnih kamenaca. Jednako tako, nositelji određenih varijanti gena koje su bile povezane s povećanom konzumacijom kave, imali su manji rizik od nastanka žučnih kamenaca.
Iako ovo istraživanje ukazuje samo na povezanost konzumiranja kave i razvoja žučnih kamenaca, znanstvenici ističu da postoji nekoliko mehanizama pomoću kojih konzumiranje kave može spriječiti stvaranje žučnih kamenaca.
Izvor:
Journal of Internal Medicine