Konzumiranje hrane bogate vlaknima smanjuje rizik od raka debelog crijeva
Analiza 25 studija koje su uključivale gotovo 2 milijuna ispitanika pokazala je da konzumiranje hrane bogate vlaknima može smanjiti rizik od raka debelog crijeva, pogotovo ako se radi o cjelovitim žitaricama.
Tako se pokazalo da ukoliko se poveća konzumiranje cjelovitih žitarica za 90 grama dnevno, rizik od raka debelog crijeva može se smanjiti za 20 posto.
Nažalost analiza nije pronašla značajniju vezu između konzumiranja voća i povrća i smanjenja rizika od raka debelog crijeva, iako su neke prethodne studije pokazale da povišeni unos voća i povrća može pomoći u smanjivanju rizika od raka debelog crijeva.
Jednako tako treba istaknuti da konzumiranje hrane bogate vlaknima može smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, pretilosti te smanjiti sveukupni rizik od smrti.
Izvor:
BMJ