Konzumiranje cjelovitih žitarica može pomoći u kontroli krvnog tlaka


Konzumiranje cjelovitih žitarica može pomoći u kontroli krvnog tlaka

Rezultati studije provedene na 13.368 ispitanika pokazali su da su muškarci koji su tjedno jeli sedam ili više obroka cjelovitih žitarica imali za 25 posto manji rizik od razvoja hipertenzije (povišeni krvni tlak).

Isto tako pokazalo se da je povezanost s nižim krvnim tlakom bila izraženija za cjelovite žitarice nego za rafinirane žitarice.

Pozitivan učinak cjelovitih žitarica na krvni tlak može se pripisati tome što su one bogate vlaknima, mikronutrijentima te povećavaju osjetljivost na inzulin i smanjuju upalu. Poznato je da kalij, koji se nalazi u žitaricama, može izravno opustiti krvne žile, a topiva vlakna mogu sniziti razinu šećera i lipida u krvi.

Znanstvenici ističu da uz druge zdrave navike, poput niskog unosa soli i fizičke aktivnosti, konzumiranje cjelovitih žitarica može smanjiti rizik od razvoja kronične hipertenzije.

Povišeni krvni tlak, koji je čimbenik rizika za srčanu bolest i moždani udar, vodeći je uzrok smrti u SAD-u.

Izvor:
American Heart Association PR