Konzumacija zelenog lisnatog povrća smanjuje rizik od glaukoma


Konzumacija zelenog lisnatog povrća smanjuje rizik od glaukoma

Nova studija je pokazala da konzumiranje zelenog lisnatog povrća može smanjiti rizik od razvoja glaukoma za 20 do 30 posto. Inače, glaukom je drugi najvažniji uzrok sljepoće kod kojega se vid oštećuje postepeno pa se može desiti da nećete opaziti gubitak vida sve dok bolest ne bude u uznapredovalom stadiju. 

Smatra se da su za navedeni učinak konzumacije zelenog povrća na smanjenje rizika od glaukoma odgovorni nitrati. Naime, osobe koje konzumiraju veće količine zelenog lisnatog povrća imaju više razine dušikovog oksida u tijelu, a poznato je da je on važan za regulaciju protoka krvi u oku.

Svakako treba spomenuti da je ovo prva studija koja je na velikom uzorku ispitanika pokazala da veća konzumacija zelenog lisnatog povrća može smanjiti rizik od glaukoma.

Inače, neki raniji podaci su ukazivali da oboljeli od glaukoma imaju oslabljenu proizvodnju dušikova oksida u očima.

Izvor:
JAMA Ophthalmology