Konzumacija ultraprerađene hrane i pića može povećati rizik od raka debelog crijeva
Izgleda da konzumacija ultraprerađene hrane i pića može povećati rizik od razvoja raka debelog crijeva, ukazuje nova studija. Inače, potrošnja ultraprerađene hrane i pića trenutno čini između 25 i 50 posto ukupnog unosa energije u prehrani u Europi.
Ultraprerađena hrana industrijska je formulacije s više od pet sastojaka koji obično sadrže dodatne tvari, poput šećera, masti, soli i aditiva. Primjeri proizvoda u ovoj kategoriji uključuju slatka bezalkoholna pića, gotova jela i industrijska peciva.
Inače, neke ranije studije povezale su konzumaciju ultraprerađene hrane i pića sa kardiovaskularnom bolesti, dijabetesom tipa 2 i povećanim rizikom od prerane smrti.
Ova studija zaključila je da je konzumacija ultraprerađene hrane i pića povezana s povećanim rizikom od raka debelog crijeva: utvrđeno je da je povećanje od 10% u konzumaciji ultraprerađene hrane i pića povezano s 11% povećanjem rizika od razvoja kolorektalnog karcinoma.
Izvor:
Clinical Nutrition