Konzumacija nara može pomoći u sprječavanju metaboličkih poremećaja


Konzumacija nara može pomoći u sprječavanju metaboličkih poremećaja

Rezultati nove studije pokazali su da konzumacija nara (Punica granatum l., PG) može pomoći u sprječavanju metaboličkih poremećaja kao što su hiperglikemija i hiperlipidemija, zahvaljujući učinku polifenola.

Inače, nar, prirodni nutrijent, dugo se koristi za liječenje bakterijskih infekcija, dijabetesa, pretilosti i drugih metaboličkih poremećaja.

Jednako tako, nar je biljka koja može smanjiti inzulinsku rezistenciju, razine citokina, ekspresiju redoks gena, povećanje krvnog tlaka, vaskularna oštećenja i oksidativne promjene lipoproteina.

Iako tradicionalna medicina podupire konzumaciju nara i njegov potencijal za poboljšanje zdravstvenih ishoda, nekoliko toksikoloških studija otkrilo je modifikaciju stanične komponente i oštećenje jezgre nakon unosa nara.

Izvor:
Nutrients