Ključni čimbenici rizika koji povećavaju rizik od ranog razvoja raka debelog crijeva


Ključni čimbenici rizika koji povećavaju rizik od ranog razvoja raka debelog crijeva

Rak debelog crijeva sve je više u porastu u osoba mlađih od 50 godina, a analiza 13 studija ukazuje da određeni čimbenici načina života poput povećane konzumacije crvenog mesa i alkohola, mogu doprinijeti tom porastu.

Smatra se da bi prvu probirnu kolonoskopiju u osoba s prosječnim rizikom od raka debelog crijeva trebalo učiniti u 45. godini života umjesto u 50. godini.

Osim što su jeli više crvenog mesa i konzumirali veće količine alkohola, ljudi kojima je dijagnosticiran rak debelog crijeva nisu redovito uzimali nesteroidne protuupalne lijekove (NSAIDs) kao što je acetilsalicilatna kiselina, a poznato je da svakodnevno uzimanje niskih doza acetilsalicilatne kiseline može smanjiti rizik od raka debelog crijeva.

Također, zapaženo je da su ljudi koji nisu jeli dovoljno hrane bogate vlaknima imali veću vjerojatnost da će razviti rak u rektumu nego u kolonu.

Izvor:
JNCI Cancer Spectrum