Jedno jaje dnevno smanjuje rizik od moždanog udara
Izgleda da konzumiranje jednog jaja dnevno može pomoći u smanjivanju rizika od kardiovaskularne bolesti, ukazuje nova studija u kojoj je sudjelovalo više od 400.000 osoba u dobi od 30 do 79 godina. Naime, pokazalo se da su osobe koje su jele svaki dan jedno jaje imale 18 posto manji rizik od umiranja od kardiovaskularne bolesti te 28 posto manji rizik od smrtonosnog hemoragijskog moždanog udara nego osobe koje nisu jele jaja.
Rezultati ovog istraživanja pokazali su da umjerena konzumacija jaja - jedno jaje dnevno - smanjuje rizik od razvoja ishemijske bolesti srca, srčanog udara, hemoragijskog moždanog udara i ishemijskog moždanog udara.
Inače, poznato je da su jaja bogata antioksidansima koji smanjuju oksidativni stres i upalu, a sadrže i proteine, esencijalne masne kiseline i kolesterol.
Izvor:
Heart