DASH dijeta smanjuje rizik od razvoja gihta
Prema rezultatima istraživanja koje su proveli američki znanstvenici s Harvard Medical School u Bostonu, DASH dijeta koja se primjenjuje za snižavanje povišenog krvnog tlaka može pomoći u smanjivanju rizika od razvoja gihta. Za DASH prehranu je karakterističan visok unos voća i povrća, orašastih plodova, mahunarki, cjelovitih žitarica i mliječnih proizvoda s malo masti, te nizak unos soli, šećera i crvenog mesa, što pomaže u snižavanju razine mokraćne kiseline u krvi.
Spomenuti rezultati nisu iznenađujući obzirom da se DASH prehranom izbjegavaju namirnice bogate purinom poput mesa, čijom razgradnjom se stvara mokraćna kiselina. Jednako tako, visokim unosom voća i povrća koje je bogato vitaminom C, pospješuje se uklanjanje mokraćne kiseline iz tijela.
U istraživanju je sudjelovalo više od 44.000 muškaraca u dobi od 40 do 75 godina, koji prethodno nisu imali giht.
Inače, stručnjaci već dulje vrijeme preporučuju DASH prehranu kao način izbjegavanja srčane bolesti obzirom da je zapadnjačka prehrana povezana s većim rizikom od gihta.
Izvor:
BMJ