Čak i umjerena konzumacija crvenog mesa povećava rizik od raka debelog crijeva
Konzumiranje umjerene količine crvenog mesa i/ili prerađenog mesa povezano je s povećanim rizikom od razvoja raka debelog crijeva, ukazuje nova studija. Naime, konzumiranje 76 grama crvenog ili prerađenog mesa dnevno, povezano je s 20 posto većim rizikom od razvoja kolorektalnog karcinoma u usporedbi s konzumiranjem samo 21 grama dnevno.
Jednako tako, konzumacija alkohola također povećava rizik od raka debelog crijeva, no konzumiranje vlakana iz kruha i žitarica smanjuje taj rizik.
Rezultati ovog istraživanja ukazuju da ljudi koji jedu crveno i prerađeno meso četiri ili više puta tjedno, imaju veći rizik od razvoja raka debelog crijeva od onih koji jedu crveno i prerađeno meso manje od dva puta tjedno.
Inače, valja spomenuti da su brojne studije otkrile različite povezanosti između konzumacije crvenog mesa i raka.
Također, treba reći, da je konzumacija prerađenog mesa isto tako povezana s rzikom od raka želuca.
Izvor:
International Journal of Epidemiology