Vrlo je bitan redoviti unos hrane s ugljikohidratima (CHO) koji se sporo apsorbiraju (kao što je krumpir, kruh, tjestenina, riža, voće, povrće) kako bi se spriječila hipoglikemija.
Hrana koja se preporuča kod dijabetesa temelji se na jednakim principima zdrave prehrane kao i za sve ljude. Slobodno se mogu koristiti proizvodi u koje nije dodan šećer.
Svi napitci bi trebali biti bez šećera.
Obroci
Ono što je važno uzeti u obzir je sljedeće:
Vrsta hrane: Pri svakom obroku potrebno je jesti hranu s ugljikohidratima koji se sporo apsorbiraju.
Količine: Većinu hrane pri svakom obroku trebaju sačinjavati ugljikohidrati. Obroci se nikada ne smiju preskakati.
Vrijeme obroka :
Primjeri hrane bogate ugljikohidratima
Sljedeća hrana je dobar izvor ugljikohidrata koji se sporo apsorbiraju, a njima se može održavati razina glukoze u krvi:
kruh, pogače, čajni kolačići – žitarice;
mlijeko, obrano (s malo masti) aromatizirano mlijeko (bez šećera)
krekeri, Ryvita, rižini kolačići;
obični keksi, pločice žitarica, riža;
tjestenina, rezanci – čips – krumpiri
zapečeni grah, povrće;
voće (svježe i sušeno);
jogurti bez šećera
Dijabetičke dijete u skladu s preporukama koje se provode u Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac:
Nova studija pokazala je da visoki šećer u krvi može narušiti zdravlje mozga čak i kod ljudi bez dijabetesa. Inače, za svakog pojedinca u studiji, znanstvenici su analizirali šećer u krvi, moždanu aktivnost pomoću skeniranja magnetskom rezonancijom (MRI) i varijabilnost otkucaja srca pomoću očitanja elektrokardiograma (EKG).
07.11.2024. 13:3907.11.2024. 13:15
| Journal of Thrombosis and Haemostasis | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.
Nova studija pokazala je da su dugotrajna hiperglikemija i dijabetička ketoacidoza povezane s povećanim rizikom od tromboze kod oboljelih od dijabetesa jer uzrokuju endotelnu disfunkciju (promjene na unutarnjoj ovojnici krvnih žila), pri čemu vezanje trombocita na endotelne stanice izaziva stvaranje tromba.