Sljedeći čimbenici povećavaju rizik za razvoj raka jednjaka:
životna dob - rizik od raka jednjaka raste s godinama starosti, kod većine oboljelih rak jednjaka se dijagnosticira u šezdesetim godinama
muški spol - muškarci su izloženi tri puta većem riziku od raka jednjaka nego žene
pušenje - što netko duže puši, to ima veći rizik od raka jednjaka, posebno je opasna kombinacija pušenja i konzumiranja alkohola
konzumiranje alkohola - konzumiranje tri ili više alkoholnih pića dnevno povećava rizik od raka jednjaka
Barrettov jednjak - ovo prekancerozno stanje uzrokovano žgaravicom, povećava rizik od razvoja adenokarcinoma jednjaka
prehrana - prehrana siromašna voćem i povrćem, te određenim vitaminima (npr. vitaminom A) i mineralima (npr. cinkom i molibdenom) može povećati rizik od raka jednjaka
kronično konzumiranje jako vrućeg čaja
iritansi - slučajno gutanje lužine ili nekog drugog iritansa povećava rizik od raka jednjaka
određene bolesti - bolesti poput ahalazije i tiloze povećavaju rizik od raka jednjaka, jednako tako neki karcinomi glave i vrata mogi povećati rizik od raka jednjaka, te Plummer-Vinsonov sindrom
Omega-3 i omega-6 masne kiseline u dodacima ribljeg ulja mogle bi pomoći u zaštiti ljudi od raka, tvrdi nova studija. Naime, sudionici studije s višim razinama omega-3 masnih kiselina imali su niže stope raka debelog crijeva, raka želuca, raka pluća i drugih karcinoma probavnog trakta.
01.11.2024. 12:2301.11.2024. 12:14
| JAMA Oncology | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.
Pušači kojima je dijagnosticiran rak često sliježu ramenima i nastavljaju pušiti, misleći da još nekoliko cigareta neće učiniti veliku razliku. No, u velikoj su zabludi. Naime, pušači imaju 22 do 26 posto manju vjerojatnost da će umrijeti ako prestanu pušiti nakon dijagnoze raka, pokazuje nova studija.