Zdrava prehrana može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti


Zdrava prehrana može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti

Američko istraživanje provedeno na više od 2.100 ispitanika u dobi od 65 ili više godina pokazalo je da osobe koje u prehrani konzumiraju dosta voća, povrća, ribe, peradi i oraha, a malo crvenog mesa i maslaca, imaju za 38 posto manji rizik od razvoja Alzheimerove bolesti.

U mediteransku prehranu je uključeno devet grupa hrane, dok je prehrana iz ovoga istraživanja uključivala trideset grupa hrane koje su imale utjecaj na sedam masnih kiselina i nutrijenata čija je konzumacija u prijašnjim istraživanjima bila povezana s većim rizikom od Alzheimerove bolesti.

Kombinacija nutrijenata je uključivala: zasićene masne kiseline, monozasićene masne kiseline, omega-3 masne kiseline, omega-6 masne kiseline, vitamin E, vitamin B12 i folate.

Izvor:
Archives of Neurology