Vitamin B3 smanjuje smrtnost od kardiovaskularnih bolesti


Vitamin B3 smanjuje smrtnost od kardiovaskularnih bolesti

Nedavno objavljena studija otkriva da unos vitamina B3 hranom može smanjiti rizik od smrtnosti od svih uzroka i smrtnosti povezane s kardiovaskularnim bolestima među odraslim osobama.

Vitamin B3, također poznat kao niacin, mikronutrijent je topiv u vodi vitalan za razne fiziološke procese. Nedostatak niacina može dovesti do teških zdravstvenih stanja, uključujući pelagru, tešku bolest karakteriziranu dermatitisom, proljevom, demencijom i smrtnim ishodom.

Hrana bogata niacinom uključuje tunu, losos, puretinu, kikiriki i obogaćene zapakirane proizvode, pružajući prikladan prehrambeni izvor vitamina B3. Neke zemlje prihvatile su obogaćivanje niacinom pšeničnog brašna i žitarica za sprječavanje pelagre. Štoviše, nekoliko uobičajenih namirnica, uključujući govedinu, svinjetinu, piletinu, kavu i čaj, sadrži velike količine niacina.

Niacin je dobro poznat po svojim terapeutskim učincima kod dislipidemije. Nekoliko je studija pokazalo da niacin može značajno smanjiti razinu lipoproteinskog kolesterola niske gustoće (LDL, lošeg kolesterola) i povećati razinu lipoproteinskog kolesterola visoke gustoće (HDL, dobrog kolesterola) u krvi.

Unos niacina može biti koristan jer poboljšava metabolizam nikotinamid adenin dinukleotida (NAD). Kao prekursor NAD-a, niacin može povećati razine NAD-a, posljedično poboljšati stanični metabolizam i funkcije mitohondrija te smanjiti oštećenje DNK, upalu, staničnu smrt i starenje stanice putem različitih mehanizama.

Izvor:
Scientific Reports