Veći unos ultraprerađene hrane povećava rizik od smrti od raka gastrointestinalnog sustava
Rezultati nove studije ukazuju da je veći unos ultraprerađene hrane povezan s povećanim rizikom od smrtnosti od svih uzroka i smrtnosti od raka gastrointestinalnog sustava, naglašavajući potrebu za intervencijama u prehrani.
Prethodno istraživanje identificiralo je kronične bolesti poput raka, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti kao vodeće pokretače smrtnosti u cijelom svijetu, pri čemu je prehrana značajan promjenjivi čimbenik prevencije.
Ultraprerađene namirnice sada čine između 30% i 50% dnevnog unosa kalorija na globalnoj razini, povećavajući se čak i u mediteranskim regijama koje su tradicionalno poznate po zdravijoj prehrani. Nova klasifikacija naglašava industrijski proizvedenu prirodu ultraprerađene hrane, često s dekonstruiranim komponentama hrane i aditivima, s visokim udjelom šećera i masti, ali nedostatkom hranjivih tvari.
Studije su povezale konzumaciju ultraprerađene hrane s raznim zdravstvenim rizicima, uključujući crijevnu disbiozu i povećani rizik od raka, osobito kolorektalnog raka.
Izvor:
Nutrients