Uravnotežena prehrana tijekom trudnoće može smanjiti rizik od prijevremenog poroda
05.03.2014. 10:59
05.03.2014. 10:40
Istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 66.000 trudnica pokazalo je da trudnice koje su imale uravnoteženu prehranu, koja je uključivala mnogo povrća, voća, cjelovitih žitarica i vode, imale su znatno niži rizik od prijevremenog poroda.
Također, smatra se da je povećanje potrošnje zdrave hrane važnije nego eliminiranje nezdrave hrane.
Inače, poznato je da prijevremeni porod može uzrokovati kratkoročne i dugoročne posljedice po zdravlje, a odgovoran je za gotovo 75 posto svih smrtnih slučajeva novorođenčadi.
Iako je već ranije nekoliko istraživanja pokazalo da prehrana bogata voćem i povrćem može pomoći u sprječavanju prijevremenog poroda, nije loše još jednom to ponoviti, smatraju stručnjaci.
Izvor:
BMJ