Unos ultraprerađene hrane povezan sa simptomima mentalnog zdravlja
Osobe koje prijavljuju veći unos ultraprerađene hrane (UPF) imaju značajno veću vjerojatnost da će prijaviti pogoršanje simptoma mentalnog zdravlja, ukazuju rezultati nove studije u kojoj je sudjelovalo 10.359 odraslih osoba.
Pokazalo se da osobe s najvišom razinom konzumacije ultraprerađene hrane imaju značajno veću vjerojatnost da će prijaviti barem blagu depresiju, više mentalno nezdravih dana mjesečno i više anksioznih dana mjesečno.
Inače, ultraprerađena hrana smanjuje njezinu nutritivnu vrijednost i također povećava broj kalorija, budući da ultraprerađena hrana ima visok udio dodanog šećera, zasićenih masnoća i soli, dok ima malo proteina, vlakana, vitamina, minerala i fitokemikalija.
Obzirom na veličinu izloženosti i učinke konzumacije ultraprerađene hrane, smatra se da ova studija ima značajne kliničke rezultate i implikacije na javno zdravlje.
Izvor:
Public Health Nutrition