Ultraprerađena hrana povezana s bolešću jetre i inzulinskom rezistencijom kod pretile djece


Ultraprerađena hrana povezana s bolešću jetre i inzulinskom rezistencijom kod pretile djece

Nova studija povezuje konzumaciju ultraprerađene hrane kod pretile djece i adolescenata sa značajnim porastom metaboličkih poremećaja, inzulinske rezistencije i bolesti jetre (steatozna bolest jetre povezana s metaboličkom disfunkcijom), naglašavajući hitnu potrebu za poboljšanim prehrambenim smjernicama i javnozdravstvenim mjerama.

Ultra-prerađena hrana, koja se sastoji od visoko sintetiziranih i prerađenih sastojaka kao što su šećeri, ulja i modificirani škrobovi, postaje iznimno popularna u cijelom svijetu zbog dugog roka trajanja i malih zahtjeva za pripremu.

Međutim, većina ultraprerađene hrane ima vrlo nizak nutritivni sadržaj, poput vlakana i vitamina. Često su bogate nezdravim mastima, šećerima i soli, što je izazvalo zabrinutost o njihovoj ulozi u pokretanju metaboličkih poremećaja i pretilosti.

Izvor:
Nutrients